Wągrowiecki Kurier Powiatowy

Wągrowiecki Kurier Powiatowy
Głos Wągrowiecki
Tygodnik Wągrowiecki
Związek Powiatów Polskich

Powiat wągrowiecki - powiat lüneburski: 10 lat współpracy partnerskiej

10 lat współpracy partnerskiej

Walory Przyrodnicze Powiatu Wągrowieckiego

Walory Przyrodnicze Powiatu Wągrowieckiego

Zdrowie

Zakażenia i zatrucia pokarmowe

Zatrucia pokarmowe to ostre i gwałtowne dolegliwości żołądkowo-jelitowe objawiające się zwykle biegunką, wymiotami, bólami brzucha, nudnościami, bólami głowy, gorączką. Występujące w stosunkowo krótkim czasie po spożyciu żywności lub płynów skażonych drobnoustrojami (bakterie, wirusy, pasożyty).

Największą liczbą zatruć pokarmowych odnotowujemy w okresie od maja do września, kiedy następuje wzrost ilości organizowanych imprez okolicznościowych (przyjęcia, wesela, itp.). Na częstsze występowanie zatruć pokarmowych w tym okresie wpływ ma wyższa temperatura, która sprzyja szybkiemu rozwojowi bakterii, skracając okres przydatności potraw do spożycia. Szczególnie niebezpieczne są potrawy przygotowywane na bazie surowych jaj, mięsa, zwłaszcza drobiowego oraz przetworów mlecznych.

Przede wszystkim należy uważać na następujące potrawy:

  • ciasta i ciastka z dodatkiem kremów (torty, serniki, ptysie, eklery)
  • lody szczególnie przygotowywane tradycyjnie
  • sałatki owocowe i warzywne z dodatkiem majonezu
  • różne pasty jajeczne, z ryb
  • wyroby mięsne surowe lub półsurowe (tatar, metka) i inne

Okres lata to głównie wzrost ilości bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej są one wywołane przez bakterie Salmonella pochodzenia odzwierzęcego, zwłaszcza Salmonellę Enteritidis. Pozostałe czynniki chorobotwórcze to: gronkowce zwłaszcza ich toksyny, Campylobakter, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Yersinia.

W chwili obecnej w krajach rozwiniętych (również w Polsce) coraz więcej zatruć pokarmowych wywołują wirusy: enterowirusy, rotawirusy, norowirusy i adenowirusy.

Każde zatrucie pokarmowe może być groźne, szczególnie dla niemowląt i dzieci do 3 lat oraz ludzi z osłabioną odpornością i starszych.

Sposoby uniknięcia zachorowań:

  • mycie rąk po wyjściu z toalety i przed przygotowaniem posiłków
  • utrzymanie czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni
  • przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
  • zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso, jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb, i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia i gotowania
  • poddanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia bakterii
  • unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców
  • dokładne mycie jaj, warzyw i owoców.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wągrowcu
mgr farm. Paweł Gilewski
Specjalista Higieny i Epidemiologii

[... wstecz]